Recepten

Pepernoten

Dit recept is vrij van:

Gluten, Tarwezetmeel, Pinda, Noten, Soja

Dit heb je nodig:

120 gram vloeibare honing
60 gram schenkstroop
120 gram bloem (bv Schar Mehl, Teff Meel)
40 gram boekweitmeel
45 gram kleefrijst (Toko)
1/2 eetlepel speculaas/koekkruiden
3 theelepels gemalen anijs (Toko)
snufje zout
5 gram bakpoeder
2 eidooiers
½ eetlepel Fibre Husk
1 á 2 eetlepels créme fraiche

Pepernoten001

Zo maak je het klaar:

Honing met schenkstroop zachtjes verwarmen in de magnetron, tot het dun is. De fibre-husk erdoor roeren en 10 minuten laten staan. Meng alle droge ingrediënten (dus de bloem, boekweitmeel, kleefrijst, speculaaskruiden, anijs, zout en bakpoeder) en roer het goed door elkaar.

Het honing/stroopmengsel nog even goed doorroeren, bij het meelmengsel gieten. Roer het met een vork goed door elkaar, eidooiers en créme fraiche erdoor roeren en kneden tot een mooie deegbal. Leg de deegbal op een stuk plasticfolie en vouw het erover heen, druk de deegbal plat tot ongeveer 1 cm. dikte, vouw het plastic goed dicht en laat het 1 uur opstijven in de koelkast.

Snij met een nat mes de deegplak in dobbelstenen en vorm ze nog een beetje mooier met je (natte) handen. Leg ze op de bakplaat en bak ze in ongeveer 15 minuten lichtbruin.

Laat ze afkoelen in een bijna gesloten trommel.


 

Cupcakes

muffins

Ingrediënten:

125 gr universele glutenvrije bakmix

125 gr boter of margarine

125 gr suiker

30 ml melk (4 eetlepels)

2 eieren

1 à 1½ tl bakpoeder

Muffinvorm

Cakevormpjes

Mixer

Mengkom

Oven

 

Bereiding:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de boter en suiker in een mengkom en mix tot het luchtig is. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en blijf mixen. Voeg de bakmix, het bakpoeder (eventueel het bakpoeder zeven om klonten te voorkomen) en de melk toe en mix alles goed door elkaar.

Verdeel het mengsel over de muffinvorm en maak de bovenkant egaal. Bak de cupcakes in het midden van de voorverwarmde oven (170°C) gedurende 22 minuten. Controleer de cakejes met een houten prikker of ze gaar zijn. De houten prikker moet droog uit de cupcake komen.

 

Eet smakelijk!


 

Plaat pizza

 

Ingrediënten:

20 ml Organ* (glutenvrij zelfrijzend bakmeel)

40 ml water

eetlepel olie (olijfolie)

snufje zout

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220°C.

Meng het deeg tot het goed te rollen is (eventueel wat meel of olie toevoegen). Rol het deeg uit over een bakplaat op bakpapier, maak het lekker dun! Garneer het deeg met ingrediënten naar keuze (tomatenpuree, kaas, etc.) die glutenvrij zijn. Plaats de pizza 8 tot 10 minuten in de oven.

 

Eet smakelijk!

 

(*Verkrijgbaar in gezondheidswinkel De Gastronoom in Breda)


 

Zanddeegkoekje

 

Ingrediënten:

150 gr universele glutenvrije bakmix

90 gr boter of margarine

75 gr suiker

1 zakje vanille suiker

1 ei

5 gr bakpoeder

Oven bakplaat

Mixer

Mengkom

Oven

Huishoudfolie

 

 

Bereiding:

Meng kort de boter, de suiker en de vanillesuiker tot het goed gemengd is. Voeg het ei, het meel en de bakpoeder toe (eventueel het bakpoeder zeven om klonten te voorkomen) en meng het geheel met een mixer tot een egaal beslag. Leg het op het huishoudfolie en maak er een mooie rol van. Laat afkoelen in de koelkast en snij er mooie plakjes van, van ongeveer 1 cm. Leg ze uit elkaar op de bakplaat. Bak de zanddeegkoekjes in het midden van een voorverwarmde oven (150°C) gedurende 15 minuten. Laat ze daarna afkoelen.

 

Eet smakelijk!